" DIGI   MOBILE " Ενίσχυση Επιχειρήσεων για την αξιοποίηση καινοτόμων εφαρμογών σε «έξυπνες» συσκευές κινητών επικοινωνιών & υπολογιστές-ταμπλέτες (tablet-pc)

Υποβολή Προτάσεων : θα ανακοινωθεί
Θα χρηματοδοτηθούν έργα που αφορούν στην απόκτηση, ανάπτυξη και αξιοποίηση καινοτόμων εφαρμογών ψηφιακών υπηρεσιών που παρέχονται μέσω <<έξυπνων>> συσκευών κινητών επικοινωνιών (smartphones) ή μέσω υπολογιστών – ταμπλετών (tablet-pc).

Δικαιούχοι : υφιστάμενες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις με μια τουλάχιστον κλεισμένη διαχειριστική χρήση κατά την ημερομηνία έναρξης του εκάστοτε κύκλου υποβολής αιτήσεων που διαθέτουν επιλέξιμο ΚΑΔ. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να απασχολούν κατά μέγιστο  σαράντα εννέα (49) εργαζόμενους.
Δημόσια Χρηματοδότηση :  70% 

Όριο Ενίσχυσης :
Ο προϋπολογισμός κάθε πρότασης έργου δεν μπορεί να υπερβαίνει το 100% του κύκλου εργασιών της τελευταίας χρήσης της επιχείρησης.
Η μέγιστη ενίσχυση αφορά στο 70% του συνολικού προϋπολογισμού του έργου χωρίς να υπερβαίνει τα :
• 7.000€ για τις περιπτώσεις που η επιχείρηση επιθυμεί να υλοποιήσει native mobile ή web mobile εφαρμογές,
• 1.400€ για τις περιπτώσεις που η επιχείρηση υλοποιήσει web mobile portal.

Χαρακτηριστικά των χρηματοδοτούμενων εφαρμογών  :
• Οι εφαρμογές θα πρέπει είτε να απευθύνονται στους καταναλωτές (να είναι τύπου B2C – Επιχείρηση προς Καταναλωτή), είτε να απευθύνονται σε επιχειρήσεις (τύπου B2B, B2E κλπ- Επιχείρηση προς Επιχείρηση ή ενδοεπιχειρησιακές).
• Οι εφαρμογές θα πρέπει απαραιτήτως να υλοποιηθούν σε μια τουλάχιστον πλατφόρμα εφαρμογών έξυπνων συσκευών (τουλάχιστον μια μεταξύ των Nokia Symbian, Google Android, Apple Ios, RIM BlackBerry OS, Microsoft Windows Phone/ Mobile, Window 7 table για υπολογιστές ταμπλέτες, Palm/HP’s WebOS, Samsung Bada, Nokia Maemo & MeeGo).
• Στην περίπτωση εφαρμογών B2C, αυτές θα πρέπει να έχουν τοποθετηθεί στα αντίστοιχα <<app stores>> κάθε πλατφόρμας εφαρμογών ώστε να είναι προσβάσιμες στο ευρύ κοινό. Ο προμηθευτής της δικαιούχου επιχείρησης, είναι υποχρεωμένος να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της διαδικασίας ελέγχου του κάθε <<app store>> και να υλοποιήσει όλες τις λειτουργίες που θα καταστήσουν την εφαρμογή αποδεκτή.
• Οι εφαρμογές θα πρέπει να ανήκουν σε μια εκ των παρακάτω κατηγοριών :
• Native mobile εφαρμογές - <<κατεβαίνουν>> και λειτουργούν στη συσκευή κινητής επικοινωνίας ή στον υπολογιστή-ταμπλέτα (είναι <<downloadable>>),
• Web mobile εφαρμογές – συνήθως αναπτύσσονται σε HTML5 και <<κατεβαίνουν>> και λειτουργούν στη συσκευή κινητής επικοινωνίας ή στον υπολογιστή – ταμπλέτα,
• Web mobile portals. Στην περίπτωση που εφαρμογές ανήκουν στην κατηγορία των web mobile portals, τότε :
α) οφείλουν να παρέχουν ολοκληρωμένο περιβάλλον εργασίας που υποχρεωτικά αναγνωρίζει τον τύπο/λειτουργικό σύστημα της συσκευής κινητής επικοινωνίας και προσαρμόζεται στα χαρακτηριστικά της. Θα λειτουργούν υποχρεωτικώς σε τουλάχιστον μια τουλάχιστον πλατφόρμα/ομάδα κινητών συσκευών (ενδεικτικά μετά των Nokia Symbian, Google Android, Apple Ios, RIM BlackBerry OS, Microsoft Windows Phone, Linux, Palm/HP’s WebOS, Samsung Bada, Nokia Maemo & MeeGo) ανεξαρτήτως αν πρόκειται για B2B/B2E ή B2C χρήση,
β) υποχρεωτικώς παρέχουν διάδραση (interactivity) με τον χρήστη των συσκευών κινητών επικοινωνιών και δεν περιορίζονται σε μονόδρομη προώθηση πληροφοριών. Ως εφαρμογή web mobile portal δεν νοείται καμία στατική παρουσίαση περιεχομένου, online φυλλάδια της επιχείρησης κλπ.
• Οι εφαρμογές λειτουργούν είτε offline και όπου απαιτείται με αξιοποίηση δεδομένων από το Διαδίκτυο.
• Οι εφαρμογές που αναπτύσσονται, διατίθενται από τον προμηθευτή στη δικαιούχο επιχείρηση είτε σε συνδρομητική βάση (ως <<λογισμικό με τη μορφή υπηρεσίας>> Software – as-a-Service), είτε ως προμήθεια του λογισμικού, είτε ως συνδυασμός αυτών.

Δεν είναι επιλέξιμα προς ενίσχυση :
• Η απόκτηση και διάθεση μηνυμάτων SMS/MMS που διατίθενται μέσω συσκευών κινητών επικοινωνιών καθώς αποτελούν λειτουργικά κόστη της δικαιούχου επιχείρησης και δεν αφορούν στο κόστος ανάπτυξης/απόκτησης της σχετικής εφαρμογής,
• Η δημιουργία εφαρμογών που έχουν ως μοναδικό σκοπό τη δημιουργία ή τη διάθεση ηλεκτρονικών κουπονιών (e-coupons),
• Δεν επιτρέπεται η απλή αναπαραγωγή του web portal (ή υποσυνόλου του) στη συσκευή και η αντιμετώπισή του ως εφαρμογή mobile στο πλαίσιο της δράσης.

Επιλέξιμες Δαπάνες :
Δαπάνες προμήθειας λογισμικού και/ή Υπηρεσιών Λογισμικού με τη μορφή <<Software as a Service>>.
Ενισχύονται δαπάνες που αφορούν :
• κόστος αγοράς έτοιμου λογισμικού,
• κόστος ανάπτυξης-παραμετροποίησης-προσαρμογής εφαρμογής λογισμικού, είτε παροχής με τη μορφή υπηρεσίας λογισμικού <<Software as a Service>>, θα πρέπει να αναφέρονται αποκλειστικά στους σκοπούς της δράσης.

Συμπληρωματικά των παραπάνω, είναι επιπλέον επιλέξιμες οι δαπάνες για :
i. Φιλοξενία (hosting, app-stores κτλ.) για τη διάθεση και τοποθέτηση των εφαρμογών,
ii. Υπηρεσίες ανάπτυξης ψηφιακού υλικού και περιεχομένου που αξιοποιείται στο πλαίσιο των εφαρμογών,
iii. Υπηρεσίες μετάπτωσης/αναδιαμόρφωσης δεδομένων, υφιστάμενων εφαρμογών ή διαδικτυακών τόπων,
iv. Υπηρεσίες ελέγχου λειτουργικότητας, ασφάλειας, χρηστικότητας κλπ των εφαρμογών.

Περιορισμοί :
• Το κόστος υπηρεσιών <<Software as a Service>> είναι επιλέξιμο έως και 36 μήνες από την ημερομηνία τιμολόγησης, εφόσον προπληρωθεί όλο το ποσό.
• Λογισμικό που δεν σχετίζεται άμεσα με την ανάπτυξη/υλοποίηση εφαρμογών επί συσκευών κινητών επικοινωνιών δεν είναι επιλέξιμο προς χρηματοδότηση, επί ποινή απόρριψης της συνολικής πρότασης.

Σημείωση : Σε καμία περίπτωση, δεν επιτρέπεται η επιχορήγηση εξοπλισμού στο πλαίσιο της δράσης.