Tονωτική ένεση 350 εκατ. ευρώ αναμένεται να δώσει η Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού στην ελληνική αγορά πληροφορικής εφέτος, σύμφωνα με τον Αντώνη Μαρκόπουλο, το νέο ειδικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών.Αναλυτικότερα ο νέος ειδικός γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού που ανέλαβε πρόσφατα τα καθήκοντά του σχεδιάζει να τονώσει την αγορά με περίπου 100 εκατ. ευρώ τα οποία θα προέλθουν από έργα «μεταφερόμενα» από το Γ' ΚΠΣ καθώς όπως ο ίδιος αναφέρει υπάρχουν περισσότερα από 35 έργα πληροφορικής που είναι αυτή τη στιγμή σε «αναστολή».
Παράλληλα άλλα περίπου 150 εκατ. ευρώ αναμένεται να προέλθουν από τις νέες προκηρύξεις στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος Ψηφιακής Σύγκλισης, καθώς μέχρι τα μέσα Απριλίου θα έχουν ανακοινωθεί οι νέες εντάξεις και μέχρι το καλοκαίρι θα υπάρξουν οι προκηρύξεις των νέων έργων. Σύμφωνα με τον κ. Μαρκόπουλο, ένας από τους όρους για την ένταξη των έργων θα είναι να προκηρύσσονται σε σύντομα χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η έγκαιρη υλοποίησή τους.Ο κ. Μαρκόπουλος εκτιμά ότι στην αγορά θα προκηρυχθούν επιπλέον έργα 50 έως 100 εκατ. ευρώ από την «Ψηφιακές Ενισχύσεις Α.Ε.» η οποία υποστηρίζει την υλοποίηση Δράσεων Κρατικών Ενισχύσεων στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» του ΕΣΠΑ 2007-2013 οι οποίες απευθύνονται προς τον ιδιωτικό τομέα.
Η «Ψηφιακές Ενισχύσεις ΑΕ» θα στελεχωθεί άμεσα και θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για να τονωθεί η αγορά πληροφορικής η οποία διανύει μία από τις δυσκολότερες περιόδους στην ιστορία της. Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειωθεί ότι ο στόχος για απορρόφηση κονδυλίων μέσα από το πρόγραμμα της Ψηφιακής Σύγκλισης για φέτος διαμορφώνεται σε περίπου 150 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Μαρκόπουλο το πρόγραμμα της Ψηφιακής Σύγκλισης υπολογίζεται σήμερα σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ και στηρίζεται ουσιαστικά σε τρεις βασικούς άξονες, στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, στην ευρυζωνικότητα και τις υποδομές, στην ανταγωνιστικότητα και στις επιχειρήσεις. Σήμερα το περίπου 80% των προτάσεων αφορά την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και προέρχεται από φορείς όπως οι ΟΤΑ, τα υπουργεία, τα ΑΕΙ κλπ.Στόχος της ειδικής γραμματείας είναι να επανασχεδιάσει το εν λόγω πρόγραμμα και να προχωρήσει με στοχευμένες προσκλήσεις σε τελικούς δικαιούχους ή σε στοχευμένο φυσικό αντικείμενο.
Στα σχέδιά της είναι η υλοποίηση έργων πληροφορικής με νέα μορφή τα οποία θα εισάγουν νέες τάσεις όπως το cloud computing, ενώ θα προωθηθεί και η δημιουργία τριών-τεσσάρων κυβερνητικών Data Centter. Βασικός πυλώνας του νέου σχεδιασμού του προγράμματος όμως είναι τα έργα αυτά να έχουν «ανοικτά πρότυπα» και να είναι απολύτως «προσβάσιμα» προκειμένου να διασφαλισθεί η διαλειτουργικότητά τους. Οπως εξηγεί ο νέος Ειδικός Γραμματέας στις προκηρύξεις των νέων έργων δεν θα περιλαμβάνονται αναλυτικές τεχνικές προδιαγραφές αλλά στόχος θα είναι το αποτέλεσμα, οι προδιαγραφές δηλαδή θα αφορούν τη λειτουργία και τις ανάγκες του φορέα που θα πρέπει να καλύψουν οι ανάδοχοι.

Προωθούμενες ενέργειες
Συνοπτικά οι ενέργειες που προωθεί αυτό το διάστημα η ειδική γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού, ενώ παράλληλα βρισκόμαστε στην τελική ευθεία στελέχωσης της Κοινωνίας της Πληροφορίας ΑΕ και της Ψηφιακές Ενισχύσεις ΑΕ, είναι το κλείσιμο του προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας», η έκδοση νέων προσκλήσεων προκειμένου να εξασφαλισθεί η συνέχεια μεταφερόμενων έργων από το επιχειρησιακό «Κοινωνία της Πληροφορίας» στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση».
Παράλληλα προωθείται η χρηματοδότηση 2.500 επιχειρηματικών σχεδίων, στο πλαίσιο της δράσης digi-lodge, ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων, η ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής προτάσεων για το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» και η αξιολόγηση των προτάσεων που υποβλήθηκαν έως το Μάρτιο του 2009.