Πηγή: SingularLogic

Με πρόσφατη τροποποίηση του Κώδικα Φορολογικών  Διαδικασιών θεσπίστηκε υποχρέωση υποβολής από τους υπόχρεους απεικόνισης συναλλαγών, Συγκεντρωτικών καταστάσεων Πελατών – Προμηθευτών σε μηνιαία ή τριμηνιαία βάση.

Οι καταστάσεις αυτές έχουν σαν κύρια διαφορά ότι περιλαμβάνουν εκτός από τις στήλες αριθμός στοιχείων και καθαρή αξία και στήλη ΦΠΑ.
Οι καταστάσεις θα υποβάλλονται από όλα ανεξαιρέτως τα νομικά πρόσωπα, τις Δημόσιες υπηρεσίες και από όλα τα φυσικά πρόσωπα που τηρούν βιβλία. Δεν υπάρχει εξαίρεση από την υποβολή τους και θα υποβάλλονται ακόμη και από όσους εξαιρούνται της υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ π.χ. από τα ιδιωτικά σχολεία.
Είναι πολύ σημαντικό ότι το όριο των 300 ευρώ ανά παραστατικό δεν ισχύει πλέον για τις νέες καταστάσεις. Το όριο πλέον είναι μηδέν και άρα περιλαμβάνονται όλα τα παραστατικά. Αυτό σημαίνει μεγάλο φόρτο εργασίας για τα λογιστήρια.
Οι καταστάσεις πελατών θα υποβάλλονται από όλους σε μηνιαία βάση, μέχρι τις 15 του επόμενου μήνα. Εκτός από τις χονδρικές πωλήσεις θα περιλαμβάνουν και τις λιανικές πωλήσεις με συγκεντρωτική εγγραφή των εσόδων ανά αριθμό μητρώου ταμειακής μηχανής. Το ποσό των εσόδων από χειρόγραφες ή μηχανογραφημένες αποδείξεις λιανικής θα περιλαμβάνεται επίσης σε μια ξεχωριστή γραμμή. Δεν θα περιλαμβάνονται σε αυτές στοιχεία για τις πωλήσεις σε ΕΕ και τρίτες χώρες. Μεταγενέστερη μεταβολή στοιχείων σε κατάσταση πελατών π.χ. επανυποβολή λόγω σφαλμάτων θα συνεπάγεται διαδικαστικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ για την πρώτη παράβαση.

Οι καταστάσεις προμηθευτών θα υποβάλλονται:

  • Κάθε μήνα μέχρι την ημερομηνία δήλωσης ΦΠΑ(σήμερα 26η ) για τα διπλογραφικά βιβλία
  • Κάθε τρίμηνο μέχρι την ημερομηνία δήλωσης ΦΠΑ (π.χ. 26/4 για το πρώτο τρίμηνο) για τα απλογραφικά βιβλία και για όσα νομικά πρόσωπα δεν υποχρεούνται στην τήρηση βιβλίων.

Στις καταστάσεις προμηθευτών θα αναγράφονται τα ποσά καθαρής αξίας και ΦΠΑ των παραστατικών ανεξαρτήτως του αν  επιχείρηση εξέπεσε τον ΦΠΑ. Δηλαδή αν κάποιος δεν έχει το δικαίωμα να εκπέσει τον ΦΠΑ ενός τιμολογίου εστιατορίου, ανεξαρτήτως της λογιστικής εγγραφής δαπάνης που έκανε (δαπάνη είναι το τελικό σύνολο του τιμολογίου= καθαρή αξία + ΦΠΑ), θα περιλάβει στην κατάσταση και το ποσό ΦΠΑ του τιμολογίου στην αντίστοιχη στήλη.
Η τροποποίηση των καταστάσεων προμηθευτών θα επιτρέπεται χωρίς πρόστιμο μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ. Σημειώνουμε ότι η ΓΓΠΣ θα αναρτά στον προσωπικό λογαριασμό κάθε υπόχρεου απεικόνισης συναλλαγών στο TAXIS τις ασυμφωνίες από τις διασταυρώσεις και αναμένεται από αυτόν να προβαίνει σε ενέργειες διορθώσεων όταν αυτό απαιτείται.

Δαπάνες που δεν μπορούν να υποβληθούν για διασταύρωση όπως :

  • με παραστατικό που είναι απόδειξη λιανικής ή
  • με παραστατικό που έχει εκδοθεί στο ΑΦΜ άλλου π.χ. ΔΕΗ στο όνομα του ιδιοκτήτη

θα περιλαμβάνονται με μια συγκεντρωτική εγγραφή ως άλλες δαπάνες σε ξεχωριστή γραμμή. Η υποβολή των στοιχείων των καταστάσεων θα γίνεται είτε συνολικά είτε σε πολλά αρχεία (έδρα και υποκαταστήματα).  Είναι επίσης δυνατή η χρήση σχετικής εφαρμογής της ΓΓΠΣ, καθώς και η υποβολή των αναλυτικών κινήσεων των τιμολογίων αντί της υποβολής των συνόλων ανά συναλλασσόμενο.