Προκηρύχθηκε το επιδοτούμενο πρόγραμμα ICT 4 GROWTH (ICT for GROWTH) από την Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας και υποστηρίζεται από την Ψηφιακή Σύγκλιση και τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Ο φορέας διαχείρισης του επιδοτούμενου αυτού προγράμματος είναι η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. Το πρόγραμμα ICT4GROWTH αποτελεί μια νέα εξαιρετικά σημαντική ευκαιρία χρηματοδότησης επιχειρήσεων για το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την εμπορική διάθεση καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας, που αφορούν ή βασίζονται σε Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ).
Λήξη προθεσμίας υποβολής: 8 Ιουνίου 2012
Προυπολογισμός :300.000€ - 20.000.000€

Ενδεικτικά, τα επενδυτικά σχέδια δύναται να αφορούν τους τομείς:
•Web
•Software
•Mobile Software
•Game Development
•Semantic Web
•Artificial Intelligence
•Information retrieval and analysis
•Knowledge management
•Social Networking
•Agile Software engineering
•Collaborative platforms
•Cloud computing

Οι στόχοι του προγράμματος ICT 4 GROWTH είναι :
•Η ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας με την κατάλληλη αξιοποίηση των ΤΠΕ.
•Η ουσιαστική ενδυνάμωση του κλάδου υπηρεσιών ΤΠΕ της ελληνικής οικονομίας (σε όρους ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας).
•Η δημιουργία νέων προϊόντων, υπηρεσιών και περιεχομένου προστιθέμενης αξίας που δύναται να έχουν εμπορική προοπτική και βιωσιμότητα.
•Η αύξηση της απασχόλησης.

Επιλέξιμες Επιχειρήσεις για το πρόγραμμα ICT 4 GROWTH
Επιλέξιμες για χρηματοδότηση είναι όλες οι μεμονωμένες υφιστάμενες, νεοϊδρυθείσες και υπό σύσταση (start up) επιχειρήσεις ιδιωτικού δικαίου ή συμπράξεις αυτών, ανεξαρτήτου νομικής μορφής, μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται νόμιμα στην Ελληνική επικράτεια. Επιχειρήσεις του εξωτερικού μπορούν επίσης να λάβουν μέρος σε σύμπραξη.
Κάθε επιχείρηση που θα συμμετέχει στην Δράση είτε μεμονωμένα είτε σε σύμπραξη έχει δικαίωμα να υποβάλλει μόνο μία (1) επενδυτική πρόταση για χρηματοδότηση.

Προϋπολογισμός και Δημόσια Χρηματοδότηση προγράμματος ICT 4 GROWTH
Ο προϋπολογισμός των επενδυτικών σχεδίων θα κυμαίνεται από 300.000€ έως 5.000.000€ (Μεσαίου μεγέθους επενδυτικά σχέδια) και από 5.000.000€ έως 20.000.000€ (Σημαντικού Εύρους επενδυτικά σχέδια).
Η Δημόσια Χρηματοδότηση δύναται να είναι έως 80%, αναλόγως του μεγέθους της επιχείρησης, της Περιφέρειας της επένδυσης, το είδος της δαπάνης και της Φάσης η οποία υλοποιείται.
Υπάρχει η δυνατότητα προκαταβολής του 30% της επιχορήγησης, αμέσως μετά την έγκριση  με την προσκόμιση ισόποσης εγγυητικής επιστολής.

Επιδοτούμενες ενέργειες – Δαπάνες προγράμματος ICT 4 GROWTH
Η χρηματοδότηση των προτάσεων που θα ενταχθούν στη Δράση μπορεί να καλύπτει δύο διακριτές και πλήρως διαχωριζόμενες ως προς το αντικείμενό τους Φάσεις των επενδυτικών σχεδίων.  Πιο συγκεκριμένα:

1.Φάση Α: Υποστήριξη της Έρευνας, Σχεδιασμού και Ανάπτυξης των νέων προϊόντων / υπηρεσιών (R & D Stage).
2.Φάση Β: Υποστήριξη της εμπορικής διάθεσης των νέων προϊόντων / υπηρεσιών (commercialization stage).
Οι δαπάνες που δύνανται να χρηματοδοτηθούν στην διάρκεια των εκάστοτε Φάσεων  αφορούν σε δαπάνες προσωπικού που σχετίζεται άμεσα ή και έμμεσα με την επένδυση, δαπάνες συμβούλων, αγορά ενσώματων ή/και ασώματων παγίων, συμμετοχή σε εκθέσεις, δαπάνες για τα δικαιώματα βιομηχανικής ιδιοκτησίας και γενικότερες δαπάνες που τεκμηριωμένα υποστηρίζουν το επενδυτικό σχέδιο.

Τα υποβαλλόμενα επενδυτικά σχέδια μπορούν είτε να καλύπτουν και τις δύο παραπάνω Φάσεις είτε να αφορούν αποκλειστικά στη Φάση Β. Δεν επιτρέπεται υποβολή πρότασης που να αφορά μόνο στη Φάση Α.
Διάρκεια υλοποίησης προγράμματος ICT 4 GROWTH

Αναφορικά με τα επενδυτικά σχέδια που καλύπτουν και τις δύο Φάσεις:
•Η συνολική διάρκεια υλοποίησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 24 μήνες.
•Η πρώτη φάση δεν μπορεί να υπερβεί τους 18 μήνες, με σημείο εκκίνησης την ημερομηνία έγκρισης του εκάστοτε επενδυτικού σχεδίου.
Αναφορικά με επενδυτικά σχέδια που καλύπτουν μόνο της Φάση Β, η συνολική διάρκεια υλοποίησης δεν μπορεί να υπερβεί τους 18 μήνες.

Η υποβολή των προτάσεων γίνεται ηλεκτρονικά καθόλη την διάρκεια του έτους αλλά οι εγκρίσεις διενεργούνται σε  3 εξαμηνιαίους κύκλους, βάσει συγκριτικής αξιολόγησης των προτάσεων που υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα στον εκάστοτε κύκλο. Ο πρώτος κύκλος υποβολής των προτάσεων θα διαρκέσει έως τις 8 Ιουνίου 2012. Μετά την ηλεκτρονική υποβολή θα πρέπει να αποσταλεί και ο έντυπος φάκελος της επενδυτικής πρότασης μέσα σε 7 εργάσιμες ημέρες.
Το επενδυτικό σχέδιο θα πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που αφορούν την δραστηριότητα και οργάνωση της επιχείρησης (υφιστάμενης/νεοϊδρυθείσας/υπο σύστασης) καθώς και την αναγκαιότητα / σκοπιμότητα της επένδυσης. Ακόμη, θα πρέπει να γίνει αναλυτική περιγραφή της προτεινόμενης επένδυσης και  να τεκμηριωθεί πλήρως ο ρεαλισμός,η πληρότητά της καθώς και η υφιστάμενη ωριμότητα της. Επίσης, ο εξωστρεφής προσανατολισμός και ο βαθμός καινοτομίας της προτεινόμενης επένδυσης θα πρέπει να αναλυθούν αλλά και να τεκμηριωθούν κατάλληλα προκειμένου η επενδυτική πρόταση να λάβει υψηλή βαθμολογία και να χρηματοδοτηθεί. Πολύ σημαντικό κριτήριο για την αύξηση της βαθμολογίας των προτάσεων αποτελεί και η αύξηση της απασχόλησης που θα επιφέρει η υλοποίηση της επένδυσης.
Μετά την έγκριση της επενδυτικής πρότασης και κατά την υπογραφή της σύμβασης του έργου απαιτείται εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης στο 10% της εγκεκριμένης επιχορήγησης.
Προσοχή: όλες οι δαπάνες είναι επιλέξιμες μετά την ημερομηνία υποβολής της πρότασης στο πλαίσιο της Δράσης.